Danscollectief Laverdijn

Voor wie van dansen houdt!

Contact

Maja Van Schoors
Vesten 66
9500 Geraardsbergen
T: 054/41†55†14
M: 0473/51 82 54
E:


Facebook

Connecteer u vandaag nog met de Laverdijn Facebookpagina

Hoe het allemaal begon ...


In maart 1986 wordt op initiatief van Annemie Geerts een contactvergadering belegd met enkele gelijkgestemde zielen. De bedoeling is om de Geraardsbergse danslustigen opnieuw bij elkaar te brengen.
Niet veel later is het Danscollectief Laverdijn een feit. Doel van het collectief is om dans in de meest brede zin van het woord terug ingang te laten krijgen in Geraardsbergen.
De spetterende BAL-BECUE waarbij bal & barbecue een mooi geheel vormen en die ook meteen de officiële start betekent, is onmiddellijk een schot in de roos.
De eerste contacten met de danslustigen zijn gelegd en er wordt dankbaar van de gelegenheid gebruik gemaakt om te peilen naar de interesse van de belangstellenden. De rondvraag levert voldoende stof op om een vliegende start te kunnen nemen.

In eerste instantie beperken de activiteiten van Laverdijn zich tot losse danssessies en Steppin Easy's, dansavonden waarop een vrij brede waaier aan dansen wordt aangeleerd.
Vanaf 1987 worden er volwaardige lessenreeksen op het programma gezet. Voor de eerste cursus Van Swing tot Rock'n Roll met als blikvanger een (on)gezonde portie akrobatische Rock'n Roll is de belangstelling meteen zo groot dat er kandidaten moeten worden geweigerd. En ook voor de daaropvolgende Jazzdance-cursus blijkt het aantal geïnteresseerden heel wat groter dan het aantal mogelijke inschrijvingen.
Ondanks de grote interesse wordt het aantal deelnemers bewust beperkt gehouden om zo een persoonlijke begeleiding van alle cursisten mogelijk te maken, een keuze die ook vandaag de dag nog hoog in het vaandel wordt gedragen.

Laverdijn-danscursisten in actieDe trein is vertrokken en de cursussen volgen elkaar in sneltreintempo op: Afrikaanse dans, Lambada, Boogie, Disco-fox, Soca, Mambo, Salsa, New Beat, Twist & Charleston, Feestdansen, dansexpressie voor kinderen, Social Rock'n Roll, Swinging Safari, Tapdans en uiteraard ook standaard- en Latijns-Amerikaanse dansen, in de volksmond ook wel de 'klassieke' dansen genoemd. Temidden van al deze successen sluimert echter één blijvend probleem: de zoektocht naar een geschikte danszaal blijft een grote zorg.

In 1991 mag Laverdijn 5 kaarsjes uitblazen en dat wordt uitgebreid gevierd met een GRIEKSE AVOND, kompleet met Griekse dansers, Griekse muziekgroep en dito menu, een formule die alweer inslaat als een bom.
Niet zoveel later stuiten we eindelijk op een zaal die alles biedt wat ons danshart verlangt en vinden we een vaste stek in de Sportzaal te Moerbeke. Eens dat probleem van de baan wordt de werking uitgebreid en lopen er permanent drie danscursussen per week. Bovendien wordt er een maandelijkse dansavond ingelast waarop de leden de gelegenheid krijgen om de aangeleerde dansen in een ontspannen sfeer in te oefenen.

Manneke pis & LaverdientjeTer gelegenheid van het 10-jarig bestaan van ons danscollectief in 1996 schenkt Laverdijn een kostuumpje van stijldanser aan de oudste burger van Geraardsbergen: Manneke Pis. En voor het allereerst in zijn geschiedenis krijgt hij er ook vrouwelijk gezelschap bij in de gedaante van zijn danspartner Laverdientje. Het LUSTRUMFEEST wordt helemaal volledig gemaakt met een spectaculaire Akorock-show en een demonstratie Latin gebracht door de Belgische kampioenen van 1995.
Het werkjaar wordt op een feestelijke manier afgesloten met een diner-dansant waarbij lekker eten wordt gecombineerd met veel fijne en dansbare live-muziek, een formule die zodanig aanslaat dat het diner-dansant sindsdien een vast plekje krijgt in onze jaarlijkse agenda.

In 1997 gaan we van start met de cursusreeks Moderne solodansen die meteen een schot in de roos blijkt te zijn. De talrijke opkomst noopt ons er zelfs toe om niet 1 maar 2 cursussen solodans in te plannen.
In eerste instantie krijgen beide groepen een identiek programma voorgeschoteld maar na verloop van tijd veranderen we noodgedwongen van strategie en vanaf dat ogenblik krijgt één groep eenvoudige dansen op een rustig tempo aangeleerd terwijl in de tweede groep moeilijkere dansen op een hoger tempo aan bod komen.

Dansminnend Geraarsbergen blijft ook nadien de weg naar de Laverdijncursussen vinden en geleidelijk wordt het aantal cursussen uitgebreid van 3 naar 6 per week.
De leden van de verschillende dansgroepen kunnen het bovendien zeer goed met elkaar vinden en vormen stilaan vriendengroepen die ook buiten de dansles met elkaar optrekken. Wandel- en fietsweekendjes, etentjes, korte uitstappen, steevast zijn het enthousiasme en de opkomst groot.

Diner-dansant: optreden Laverdijn-dansers

In 2001 staan er alweer 15 kaarsjes op de verjaardagstaart. Het jaarlijkse diner-dansant wordt voor de gelegenheid opgevrolijkt door verschillende zeer gesmaakte optredens van de eigen dansers.

Dat Salsa nog steeds zeer populair is bewijst de danscursus Salsa - Merenque die het werkjaar 2005 tot een waar succes maakt.

In 2006 is het danscollectief reeds toe aan haar 20-jarig bestaan. Voor die gelegenheid krijgen de aanwezigen op het diner-dansant nie enkel een heerlijk menu voorgeschoteld, als toetje mogen ze bovendien genieten van 2 hoogstaande demonstraties Argentijnse tango en Latin.

In 2010 krijgt Annemie Geerts, oprichter en voorzitter van en danslerares bij het danscollectief het keiharde verdict te horen dat ze ongeneeslijk ziek is. Toch denkt ze er niet aan om haar dansactiviteiten stop te zetten, dansen is nu eenmaal haar leven. Ironisch genoeg wordt haar leuze "ik blijf dansen tot mijn dood" bewaarheid. In september 2013 verliest ze de zware en oneerlijke strijd tegen haar ziekte. Een overvolle kerk waarin de Laverdijn-leden in groten getale aanwezig zijn, spreekt boekdelen. Danslerares en vriendin Annemie zal hard gemist worden.

SolodansersDochter Maja die al van kindsbeen af de dance vibes meekreeg en die al enkele dansseizoenen samen met mama Annemie de lessen Trendy Solodansen voor haar rekening neemt, beslist na rijp beraad om het levenswerk van Annemie voort te zetten. En zo neemt Maja Van Schoors in 2014 de fakkel over als lesgeefster van de cursus Trendy Solodansen waarin individuele moderne dansen op hedendaagse muziek worden aangeleerd aan jong en iets minder jong. En net zoals Annemie weet ook Maja de cursus aan te vullen met door de dansers erg gesmaakte eigen gecreŽerde choreografieŽn.
De cursus Trendy Solodansen is tot op vandaag nog steeds een groot succes. Om de 2 weken verzamelen de enthousiaste solodansers in de sportzaal in Moerbeke voor een uurtje dansplezier.
We houden er dan ook aan om elk jaar bij het begin van het dansseizoen nieuwe geÔnteresseerde dansers (en dat zijn er telkens wel heel wat) de kans te bieden om in te pikken op de lessenreeks.

De koppeldansers, aan wie Annemie sinds vele jaren les gaf (sommige dansers waren er zelfs al bij in de beginjaren van Laverdijn), komen nog steeds om de 2 weken samen om te dansen, weliswaar zonder hun lerares. Ze frissen de gekende dansen op en herhalen samen alles wat ze de voorbije jaren leerden, onder leiding van Annemies echtgenoot en danspartner Luc Van Schoors.

Diner-dansant 2015

Het Diner-Dansant is intussen een jaarlijkse traditie geworden. Elke jaar op de 3e zaterdag van juni sluiten de dansers samen met familie en vrienden het dansjaar feestelijk af in feestzaal Villa Wilson in Geraardsbergen. Vooraleer de dansschoenen enkele maanden de kast in mogen worden ze die avond nog eens extra op de proef gesteld op de tonen van de live-band Sanseveria uit Herne. Uiteraard niet zonder de eigenaars van die dansschoenen op tijd en stond te voorzien van de nodige energie in de vorm van een heerlijk feestmenu. Tijdens de feestelijke dansavond worden de drijvende krachten achter het danscollectief in de bloemetjes gezet en zetten de dansers hun beste beentje voor tijdens enkele steeds felgesmaakte dansoptredens.
Elk jaar opnieuw blijkt onze afsluitende feestavond een schot in de roos.

top

De privacyverklaring van Dancollectief Laverdijn vindt u hier.
© Danscollectief Laverdijn - Webmaster: Joachim Van Schoors